sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Pätkiä elämästä – miten päädyin kirjoittamaan vloggaamisestaKolme ja puoli vuotta sitten vilkuilin hermostuneesti ympärilleni Turun Ammattikorkeakoulun Lemminkäisenkadun toimipisteen aulassa. Muutaman elämän mutkan kautta päädyin opiskelemaan liiketaloutta. Opiskeluaika vierähti pelottavan nopeasti ohi Kotlerin opuksia, kreditejä ja debitejä ja yritysmuotoja päntäten. Mukaan jäi maailman mahtavin tyttöporukka, valtavasti ihania muistoja, ehkäpä muutama tiedonmurunenkin ja ennen kaikkea ehtymätön into markkinointiin. Kun se järkyttävä totuus iski tajuntaan, että on aika valmistua, en kovinkaan kauan joutunut miettimään, mistä opinnäytetyöni kirjoittaisin. Sosiaalinen media on toinen kotini ja sisäinen nettinörttini on seurannut blogeja ja vlogeja jo vuosikaudet. YouTube on somen lempilapseni. Rekisteröin kanavani vilmaa vuonna 2006, jolloin paytotheorderofofof:illa oli kolmiodraama ja LittleLoca käytti punaista huulipunaa. Silloisesta piskuisesta vloggaajayhteisöstä kehittyi nopeasti uusi massamedia ja elinkeino.

Ensimmäiset videoni latasin YouTubeen vuosien 2007 ja 2008 aikana. Lyhyitä, hassunhauskoja pätkiä elämän pienistä totuuksista. Meitä oli pieni kansainvälinen joukko, joka seurasi ja kommentoi toistemme vidoita ja teimme erilaisia yhteistyövideoita. Pieni lukio-Vilma harjoitteli Phoshopia ja videoeditointia. Voi niitä nörtteilyaikoja! Sittemmin poistin kaikki videoni ja päätin, että koko homma on tosi noloa touhua. Hain vielä päätä pahkaa lääkikseen, vaan enpä tiennyt, että tuo nolo touhu vielä tulisi pitkälti määrittämään tulevan urani suunnan.

Markkinoinnin opiskelujen myötä aloin seuraamaan rakkaita vlogejani ja blogejani myös markkinoijan näkökulmasta. Blogimarkkinoinnin puolella alussa tempoiltiin ja kiemurreltiin ja ala on vieläkin muotoutumassa. Vlogipuolella Suomessa on vielä aika hiljaista, mutta USA:ssa ja englannissa brand dealeja jo toteutetaan. Miten blogimarkkinoinnin sääntöjä sovelletaan vlogimaailmassa? Kuinka onnistuneita kampanjat ovat maailmalla olleet? Mitkä konseptit sopivat videomaailmaan? Mitä ne vlogit oikeastaan ovat? Miksi 68% internetliikenteestä tulee olemaan videoiden katselua vuoteen 2017 mennessä? Miksi markkinoijan kannattaisi näitä asioita miettiä?

Näihin kysymyksiin ajattelin opinnäytetyössäni vastata. Ja koska toinen lempilapseni on kosmetiikan markkinointi, lähden tietenkin käsittelemään nimenomaan kauneusvlogeja. Full circle.


Ajattelin välillä vähän avata opparin myötä heränneitä ajatuksia täällä blogin puolellakin. Googlen hakutulokset hakusanoilla vlogi, videoblogi ja markkinointi ovat suorastaan säälittävät, joten eiköhän aleta laittamaan sinne vähän täytettä. Nyt haluaisinkin tietää mikä on teidän YouTube-tarinanne? Seuraatteko te ulkomaisia tai suomalaisia vlogeja?

♥ Vilma

2 kommenttia:

 1. Itsekin rekisteröidyin Youtubeen vuonna 2006 ja ensimmäisinä kosketuksina siihen maailmaan muistan itsekin LittleLocan ja toisena paljonkin kohua ja spekulaatioita aikaan saaneen lonelygirl15. :) Nykyään itselläni pyörii Shaytards, Katers17 ja satunnaisesti CTFXC. On se jännä miten koukuttavia nuo vlogitkin on... Ja vielä jännempää nähdä, miten moni pystyy Amerikassa nykyään tekemään vloggaamista työnänsä.
  Opinnäytetyösi aihe kuulostaa siis omaankin korvaani tosi mielenkiintoiselta. Kiinnostais kuulla mitä vlogeja itse seuraat nykyään, sekä kauneuspuolelta että ihan ns. "tavallisia"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lonelygirl15, voi niitä aikoja! :D Hyvä kuulla, että aihe kuulostaa siis kiinnostavalta. Aiheesta riittäisi niin paljon sanottavaa ja tutkittavaa! Kauneuspuolen suosikeista kirjoittelinkin aikanaan täällä http://bit.ly/1f84Vc2 . Tilaan varmaan lähemmäs viittäkymmentä vloggaajaa ja kauneuspuolella suosikit vaihtuu välillä, tuokaan lista ihan enää pidä paikkaansa, mutta leighannsays on ehdottomasti suosikkien suosikki. "Tavalliselta" puolelta olen lähes alusta asti seurannut päivittäin Shaytardseja ja CTFxC:tä. Jännä miten vuosien jälkeen sitä onkin niin kiinni toisten ihmisten elämässä! :D Tarkoitus olisi näitäkin vielä enemmän esitellä omassa postauksessaan.

   Poista